Ανθόνερο & αιθέριο έλαιο από ρίγανη .

Ρίγανη! Origanum vulgare λοπόν.
Ξανά, αυτή η θαυμάσια οικογένεια των Χειλανθών (Lamiaceae)


Σε αντίθεση με το θρούμπι και το θυμάρι,
για αυτό το όμορφο κορίτσι θα βρω στο διαδίκτυο και ελληνικές αναφορές.
Ίσως γιατί από τη φύση της επιτρέπει πιο εύκολα τη χρήση της στην κουζίνα:
Είναι πιο τρυφερή από τα άλλα δυο ξαδελφάκια της
Κατά τα άλλα,δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι ανυποψίαστος ων
 θα μπορούσα -με κλειστά τα μάτια-να τα ξεχωρίσω
πχ, μέσα στη σαλάτα!;
(Συγκομιδή από την ομάδα μετά το μπανάκι)
Τα ανθόνερα και τα αιθέρια έλαια είναι σχετικά παρθένο έδαφος,
δεν έχουμε παράδοση σε αυτά σαν τόπος
-πράγμα που σίγουρα στη ζωή της δικιάς μας οικογένειας έχει αλλάξει!
(Εδώ,η πριγκίπισσα ξεραίνεται δίπλα στην μυρσίνη
 που περιμένει να πάρει σειρά για τον άμβυκα)
Η συγκομιδή είναι φέτος πλούσια σε όλα!
Ειδικά για την ρίγανη, μπορώ να είμαι αυτάρκης
από την αυτοφυή της βλάστηση σε ένα μόνο αγρό
μετά από έξι περίπου χρόνια υποστηριζόμενης βλάστησής της
(πάντα όμως ξηρικά,χωρίς καθόλου πότισμα)
-παίρνοντας από 4 στρέμματα με ελαιόδεντρα ...
...γύρω στα 5 κιλά ξερής δρόγης .
Στα τελικώς παραγόμενα ανθόνερα και αιθέρια λάδια
δυσκολεύομαι ακόμη περισσότερο να βρω τις διαφορές τους
ανάμεσα σε ρίγανη,θρούμπι και θυμάρι.
Υπάρχουν και είναι λεπτές και ενδιαφέρουσες.
Ωστόσο μέσα στην τέτοια αφθονία, που να ασχοληθώ...
Και πάντως τα χρησιμοποιώ όλα με τον ίδιο τρόπο!

(Εδώ, είμαστε το 2019 , πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου)







Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια   Ελεύθερων Έργων Κουλτούρας


Essential oil and hydrosol
 from aerial parts of Origanum vulgare after hydro-distillation. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εμβολιασμός συκιάς(Νο 2).

Μπόλιασμα ελιάς Σεπτ-Οκτ (με ενοφθαλμισμό)

Η άσπερμη ποικιλία ¨ Αττική ¨.