Ανθόνερο-αιθέριο έλαιο από θρούμπι (Satureja thymbra, οικ. Χειλανθών Lamiaceae)

Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές .






Θρούμπι,γιέ!

Ανάμικτο με ανθόνερο 

από πεύκο,κυπαρίσσι και δεντρολίβανο.


Η Χρονιά με τα ανθόνερα από βότανα
 ξεκινάει κανονικά -όπως και τα σχολεία,φθινόπωρο.
Εκεί κάπου θα έπρεπε να ξεκινήσω 
με την πρώτη ανάρτηση που να τα αφορά.
Με πρώτο το δεντρολίβανο.
Με το... "κανονικά" όμως,
 μάλλον και φέτος δεν επρόκειτο να ανεβάσω τίποτα!
Και είναι η τρίτη μου χρονιά που όχι μόνο ασχολούμαι,
αλλά έχουν μπει και για τα καλά στη ζωή μας!
Αλήθεια,
λίγα είναι αυτά που μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια
 δεν περάσανε μέσα από τον άμβυκα!

Θρούμπι, Ρίγανη.
Πολυετή  ξαδελφάκια .
Στον ένα αγρό, μου προέκυψε αυτοφυές 
το θρούμπι.
Αυτός ο αγρός είναι πιο πετρώδης.
Σε έναν άλλο,
  πιό εύφορο και ψηλότερα σε υψόμετρο,
η ρίγανη.

Με τη μέθοδο της "ακαλλιέργειας"  που εφαρμόζω καταργώντας την άροση
έπεκτείνω την βλάστησή τους παράλληλα προς την κύρια καλλιέργεια ,
πάντα ξηρικά,χωρίς να ποτίζω.
 Έτσι οι αγροί μετατρέπονται με το πέρασμα των χρόνων από καθαρά αγροτικές ,
 σε επιλεκτικά ημιφυσικές περιοχές. 
Πολλή δουλειά,  σκέφτομαι.
Ναι,μα το αποτέλεσμα με αμείβει μοναδικά μπορώ να πω ,
σίγουρα πάντως ,πλουσιοπάροχα!

Το χειμώνα μεταφυτεύω αφού αφαιρέσω την κόμη τους
 νεαρά φυτάρια σε θέσεις που βολεύουν.
Δυο με τρία χρόνια μετά κάνω την πρώτη συγκομιδή βλαστών
Το ανθόνερο από θρούμπι το παίρνω μετά από υδρο-ατμοαπόσταξη
σε ίση ποσότητα περίπου όση και η δρόγη,
τα κομμένα στελέχη
-αυτό άλλωστε είναι γενικώς το μέτρο σε όλα τα ανθόνερα που παράγω
Ο άμβυκας χωράει περίπου τρία κιλά δρόγης,
στα δύο λίτρα ανθόνερου σταματώ την απόσταξη
το δε νερό που χρησιμοποιώ,βρόχινο
Βασικό συστατικό στα αποστάγματα, η αντιοξειδωτική φαινόλη καρβακρόλη
με αντιβακτηριδιακή, αντιμικροβιακή,μυκοστατική και μυκητοκτόνο δράση.

Αυτή είναι η εικόνα στο τέλος της απόσταξης.
Η συγκομιδή στην αποκάτω φωτό είναι από τα πέρυσι....
...μέσα στον Ιούλιο.
Έδωσε δε εξαιρετικής δύναμης ανθόνερο και αιθέριο έλαιο
με διαφορετικά χρώματα και αρώματα σαν πιο προχωρημένο χρονικά από το "φρέσκο" στο ξεκίνημα του τον Ιούνιο!
Τα φρέσκα ανθόνερα, εποχιακά δεν λείπουν πια ποτέ από το σπίτι
 η δε χρήση τους καθημερινά στο πρόγραμμα από το πρωί ως το βράδυ.
Συμπληρώνουν πια απαραίτητα το εποχιακό μενού
 σε φρούτα και λαχανικά.

Με αλάτι ή χωρίς για τα δόντια,
πλύσιμο του προσώπου ή μετά το ξύρισμα σαν ενυδατική λοσιόν,
στο κεφάλι και στο σώμα,στα δάχτυλα των ποδιών
σε ενυδατικές μαλακτικές κρέμες ημέρας με κερί ή σε εντομοαπωθητικές
στο σπιτικό σαπούνι αντί για νερό
ακόμη και στο πλυντήριο ρούχων,στο σιδέρωμα...

 Σε όλους μας αρέσει το βράδυ ,
μετά το βούρτσισμα των  δοντιών πριν τον ύπνο
μια γουλίτσα
 που πριν την πιούμε 
θα την "γυρίσουμε" για λίγο στο στόμα
-...άλλη αίσθηση:
 Τόσο να το πίνω ,
όσο και να το μυρίζω 
στα στοματάκια των μικρών...-
Οι προτιμήσεις μοιράζονται:
Μερικά το προτιμούν σκέτο,να καίει αντί για ανάμικτο 
με κάποιο άλλο ανθόνερο!



Essential oil and hydrosol
 from aerial parts of Satureja thymbra after hydro-distillation.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εμβολιασμός συκιάς(Νο 2).

Μπόλιασμα ελιάς Σεπτ-Οκτ (με ενοφθαλμισμό)

Η άσπερμη ποικιλία ¨ Αττική ¨.