Sechium edule - Σέχιο, οικογένεια (Κολοκυνθοειδών) Cucurbitaceae.


Αγνοούσα για χρόνια το όνομά του.
Από τον γείτονα μαζί με τον ¨ σπόρο ¨ παρέλαβα για όνομά του, 
κάτι σαν ...¨ Τσούας ¨ !
(Στην πραγματικότητα άμα το καλοθυμηθώ, είπε κάτι σαν ...¨τσο-τσο¨
που προέρχεται-τώρα το ξέρω-
 από το chocho η chow-chow-ο γείτονας υπήρξε κάποτε ναυτικός...)

Πάντως έτσι το λέγαμε
 ακόμα και όταν αργότερα βρήκα για πρώτη φορά περί τίνος επρόκειτο...
... εδώ σε αυτό το αφιέρωμα.Σε συλλογικό άρθρο με τίτλο
¨Τα κολοκυνθοειδή στο σύστημα
 εμβολιασμού ¨
βρήκα τις πρώτες πληροφορίες για το
 Sechium
 (σεχιο η μερλιτον η κριστοφιν η καγιοτ).

Ορίστε πάλι που μιλάω για εμβολιασμό!-
-αυτή τη φορά
 με αφορμή τον εμβολιασμό πεπονιού, καρπουζιού, αγγουριού
σε υποκείμενα κολοκυθιάς!

Ο λόγος για το Sechium αλλά...
 μου είναι(φυσικά!) αδύνατο να αντισταθώ στον πειρασμό να πω 
δυο-τρία λογάκια σχετικά με ΤΟ ¨ θέμα ¨
που βρήκα σε αυτό το άρθρο.
Ότι για τα μεν λαχανικά
(στα παραπάνω να προστεθούν 
ντομάτα-μελιτζάνα)
η εφαρμογή του εμβολιασμού άρχισε σε Ιαπωνία-Κορέα
στα τέλη της δεκαετίας του 1920 
με εμβολιασμό
φυτών καρπουζιού σε νεροκολοκυθιά.
Γενικά δε μιλώντας για εμβολιασμό,
η προέλευσή του
ανάγεται στην αρχαιότητα.
Υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι Κινέζοι 
ήταν εξοικειωμένοι με τον εμβολιασμό δέντρων
τουλάχιστον 1000 χρόνια π.Χ.
Ο Αριστοτέλης(384-322 π.Χ) και ο Θεόφραστος(372-287 π.Χ)
αναφέρονται στον εμβολιασμό,
παρουσιάζοντας τη σχετική εμπειρία στον ελλαδικό χώρο.
[Hartmann,H.T.,Kester,D.E. and Daview,F.T.,1990. Plant Propagation.New Jersey.]

Τώρα που τα έγραψα και ησύχασα,
να επιστρέψω στο μοναδικό 
μονόσπερμο γένος
 μέσα στην οικογένεια Cucurbitaceae.
(Εδώ πιο πάνω, έχει κατακυριεύσει την κυδωνιά στον κήπο!)
Το λοιπόν, μια αναζήτηση στο ελληνόφωνο κομμάτι του ιστού
είχε-ως συνήθως-φτωχή συγκομιδή.
Στο παγκόσμιο  κομμάτι αντίθετα, θέλω χρόνο για να κάνω την επιλογή!
Πρώτα για το όνομα. Γιατί είναι γνωστό με πολλά:
 Chayote, Sicyos edulisChocho (να το το ¨τσο-τσο¨!) edulisChayote edulis,lacinatus CucumisCucumis acutangulusSechium americanumSechium cayota ... 
[Σικυός η σίκυος στα αρχαία ελλ. λεγόταν το αγγούρι
-αλλά και το κολοκύθι.Από εκεί πήρε το όνομά της η Σικυών-σημερινό Κιάτο(εδώ).
Edulis σημαίνει βρώσιμο.]

Καταγωγή, νότιο Μεξικό, Γουατεμάλα.
Διαβάζω ότι επιστήμονες που το έχουν ταξινομήσει
από την δεκαετία του 90 του προηγούμενου αι.
συμφωνούν ότι αποτελείται από τουλάχιστον 11 είδη
από τα οποία τα 9 είναι άγρια.
Μια ματιά εδώ με πείθει.


Στον ιστό βρήκα συνταγές για τα πάντα του:
Εκτός του καρπού,για τα φύλλα,τις κορφές,ως και για τις ρίζες του!!!
Όλα χρησιμοποιούνται σαν πηγές διατροφής υψηλής θρεπτικής αξίας!
(αμινοξέα-βιταμίνη C)


Για το πως το μαγειρεύουμε εμείς...
... εδώ για παράδειγμα, σε ένα πιάτο εποχής
ελαφρά σοταρισμένο,με αυγό, φέτα και τσακιστές ελιές σε λεμόνι...





 
(Εδώ σε κρεβατίνα στην Αφρική.
Ανάμεσα στις πολλές χρήσιμες πληροφορίες,
αναφέρεται η μελισσοκομική του χρήση
τόσο για την φήμη του μελιού του,
όσο και για την πλούσια και μακράς διάρκειας ανθοφορία του).
〰〰⛏
Όσο για τα της καλλιεργητικής τεχνικής του
- που έχει και αυτή το ενδιαφέρον της-
Είναι πολυετές  αλλά συνιστάται ανανέωση κάθε τρία χρόνια 
για τον φόβο ασθενειών  (νηματώδεις).]

~~~~
Και λίγα όσον αφορά το πώς το πολλαπλασιάζω.
Αφού τα συγκομίσω, αρχίζουν να πετάνε βλαστάρια.
Πιο νωρίς αυτά που έχω μέσα στην κουζίνα, πιο μετά, αυτά που θα αποθηκεύσω σε ψυχρό και σκοτεινό μέρος.

Το είδος που έχω έχει αγκάθια που κάνουν δύσκολη την χρήση του.
Υπάρχει ποικιλία χωρίς αγκάθια αλλά θα πρέπει η,ο ενδιαφερόμενος
να ψάξει για να την βρει.







Αφού τα συγκομίσω,αρχίζουν να πετάνε βλαστάρια.
Πιο νωρίς αυτά που έχω μέσα στην κουζίνα,
πιο μετά,εκείνα που θ αποθηκεύσω σε ψυχρό,σκοτεινό μέρος.



Βγάζω τα αγκάθια και τα ξεφλουδίζω.
Προσεκτικά αφαιρώ τα βλαστάρια με τις κοτυληδόνες τους.





Τα φλούδια δεξιά είναι σκληρά όταν αρχίζουν να βλασταρώνουν.
Τα βάζω στο ρομπότ-χύτρα ταχύτητας στο μηδέν
και τα περνάω με το ραβδομπλέντερ
προσθέτοντας φρέσκο μάραθο,ελαιόλαδο,τουρσί κάπαρης, ρεβύθια ή σόγια τέμπε 
όλα φτιαγμένα στο σπίτι.
Οι συνδυασμοί ατέλειωτοι για πιο αλμυρό ή γλυκό/ξινό,πικάντικο 


Αυτά,το 2023 Μάρτιο,


Εδώ,Μάρτιος ,το 2019.



Αναρωτιέμαι, με τί όνομα το ξέρετε
           ή το έχετε βρει εσείς;

Σχόλια

Ο χρήστης ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε…
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!
Βρήκα αυτό που ψάχνω εδώ και ένα μήνα.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και εσένα αλλά και την Έφη που με παρέπεμψε εδώ και καλώς σε βρίσκω.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Ο χρήστης Unknown είπε…
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ!ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΒΡΩ ΣΠΟΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΚΟΛΟΚΥΘΙΟΥ?ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΠΟΙΚΗΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΤΟ 6945025084.ΤΟ ΕΙΧΕ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΤΟ ΤΙ ΕΦΤΙΑΧΝΕ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟ!ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.ΠΙΤΣΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο χρήστης An angel only είπε…
Μιχάλη,νεώτερα θα έχω να σου πω κατά Νοέμβρη-Δεκέμβρη μεριά-αν εν τω μεταξύ δεν βρεις αλλού! Θέλω όμως έναντι,συνταγή της γιαγιάς!
Ο χρήστης Unknown είπε…
Γεια σας!
που μπορω να βρω τετοιο σπορο;
πουλαει κανεις;
παρακαλω ενημερωστε με!
email
gxatzhs@hotmail.com
Ο χρήστης Unknown είπε…
Καλησπερα.Μηπως είχαμε κανένα νέο από κανέναν για σπόρο η φυτο;Δεν έχω βρει πουθενά!!!!
Ο χρήστης An angel only είπε…
Παιδιά,αν φέτος το φυτό πάει καλά,βλέπουμε ...
Δεν ξέρω εάν πουλάει κανείς-εγώ, μόνο χαρίζω (αρκεί να έχω βέβαια!)
Ο χρήστης Unknown είπε…
Συνταγές για το [ως μπορούμε να το μαγειρεψουμε υπάρχουν , εγώ το κάνω τηγανητό και το βρίσκω σκληρό

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εμβολιασμός συκιάς(Νο 2).

Μπόλιασμα ελιάς Σεπτ-Οκτ (με ενοφθαλμισμό)

Η άσπερμη ποικιλία ¨ Αττική ¨.