Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010

Λωτός (επιστ. Διόσπυρος, Diospyros)





Από την Ιαπωνία κατάφερα να εγκαταστήσω 
αυτές τις τρεις ποικιλίες.

Τζίρο (ποικιλία) (Jiro)
Ειναι το νεότερο(στον 3/ο χρ)
Τους κάνα -δυο  καρπούς που έδεσε φέτος,τους αφαίρεσα.
Από τα όσα βρήκα σχετικά, είναι γλυκει'α ποικιλία-
τρώγεται δηλ. πριν ωριμάσει τελείως.
Εδώ,η...
...Νισ'ιμουρα(ποικιλία).
Πολύ παραγωγική, επίσης χωρίς τανίνες.
Όπως φαίνεται στην φωτο,δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί σε σωστό δέντρο.
(Δυο χρονάκια ακόμα,τα θέλει ¨στο νερό ¨)




Ακολουθεί η...
...Φούγιου (ποικιλία) (Fuyu).
Είναι γνωστή ποικιλία που επίσης στερείται στυπτικότητας.
Στον 5/ο χρόνο της, μόλις φέτος άρχισε να γίνεται δεντράκι. 
Οι δυο ποικιλίες που έχουν δώσει καρπό
έχουνε σπέρματα.
Το συνοδευτικό και στις τρεις δεν ανέφερε υποκείμενο
απάνω στο οποίο είναι μπολιασμένες.


Τέλος,...

...ο συνηθισμένος για τον τόπο
Διόσπυρος ο κ'ακι (Diospyros kaki)
(kaki στα γιαπωνέζικα είναι ο λωτός)
Γενικά,και τα 4 είδη, εύκολα δέντρα.
Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι η μύγα της Μεσογείου.
Επίσης, μου λείπει κάποια ποικιλία κατάλληλη για αποξήρανση
-θα μπορούσα ίσως να δοκιμάσω με την  Τανενάσι  (Tanenashi)
αν κατάφερνα να βρω μπόλια,
σαν δύσκολο όμως μου φαίνεται να βρω,
 μόλο που αναφέρεται οτι απαντάται η ποικιλία αυτή στην εδώ αγορά-



Καθώς προείπα,
 το ενδιαφέρον μου το είχα στρέψει από νωρίς  προς την αποξήρανση.
Μέχρι στιγμής  όμως...
οι προσφιλείς γιαπωνέζοι συγγενείς μας στην Οκινάουα
μας στέλνουν κάθε χρόνο από την παραγωγή τους δείγματα  
μπροστά στα οποία 
οι δικές μου απόπειρες, απλώς ωχριούν (ζήλιαα...) 

Σε αυτό το βιβλίο... 
...βρήκα αρκετά πράγματα
από αυτά που θα θελα να ξέρω
γύρω από τα εικονιζόμενα είδη.
Ίσως συγκρινόμενο με κάποιο αντίστοιχο ¨ ξένο ¨ βιβλίο
να είναι ήδη ξεπερασμένο,
είναι όμως ακόμη έτη φωτός μπροστά,
για την έρημη από καλλιεργητές, εγκαταλειμμένη φύση,
που χαίρονται τα μάτια μου.


2 σχόλια:

  1. γεια χαρα. ενδιαφερομαι να καλλιεργησω αυτο το υπεροχο φρουτο.. στο χωριο μου-Δ,Πελλοποννησος- υπαρχουν 2,3 δεντρα πληρως ανεπτυγμενα.δεν γνωριζω την ποικιλια.ειναι στυφα κ τρωγονται μερες μετα τη συγκομιδη αλλα δεν με πειραζει καθολου γιατι εχουν υπεροχη γευση.πως λοιπον να τα πολλαπλασιασω?μηπως να απευθηνθω σε φυτωριο?θα εχουν?αν κ θα μου αρεσε να το κανω μονη μου.φιλικους χαιρετισμους απο Πυργο Ηλειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εάν έχουν σπέρματα τα πράγματα είναι ¨απλά¨.
    Εάν όχι,το ¨ταξείδι¨έχει έναν περισσότερο σταθμό.
    Μπορώ να σου στείλω εύκολα με το ταχυδρομείο ένα-δυο μικρά φετινά γυμνόριζα.
    Φυσικά και θα βρείς εύκολα μπολιασμένα έτοιμα στα φυτώρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή