Σύκο μαρμελάδα.

Για να λέω τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη,
 αυτή
η βροχή που οδήγησε τα νέα δεντράκια συκιάς στους λάκκους τους
 και η ψηλή ατμοσφαιρική υγρασία όλο τον Αύγουστο,
ήταν αναμενόμενο
να μην αφήσουν σύκο  ξερό για φέτος
-σχεδόν ούτε για δείγμα-
η να ναι εντελώς δεύτερης ποιότητας
-αν οχι τρίτης και βάλε δηλαδή!...-
Όταν επιτελους το χώνεψα μετά το δεύτερο χέρι συγκομιδής
οτι δεν επρόκειτο να στρώσει η κατάσταση
και οτι η παρακάτω φωτο του Μάη ήταν παρελθόν...

... έβαλα πλώρη για το... ¨σχέδιο Β¨!

Έτσι, όχι μόνο σώθηκε η παραγωγή
που δείγμα της λιάζεται στον λιγοστό σημερινό ήλιο 
αλλά και πήρα, δράττοντας την ευκαιρία,
 μιας πρώτης τάξης μαρμελάδα χωρίς ίχνος ζάχαρης
 σκέτο καλοκαιρινό άρωμα.
Μιλάω για ¨ ευκαιρία ¨
μια και στην  άλλη περίπτωση που όλα θα πήγαιναν καλά,
δύσκολα θα δεχόμουνα 
αντί για ξερά σύκα να διαθέσω μια ποσότητα για μαρμελάδα.
Δεκτά τα  χαμόγελα για το σχόλιό μου 
όσον αφορά την περσινή Α ποιότητα ξερού σύκου
και το κίνητρό μου να προχωρήσω στον εμβολιασμό
μικρόκαρπης ποικιλίας.
¨Ευκαιρία¨ λοιπόν να το ξανασκεφτώ για του χρόνου
-καλά να είμαστε-
μια και υπάρχουν κι άλλα γούστα!
Εδώ που τα λέμε άλλωστε,
δεν είναι εντελώς έξω νου,μια περιοχή όπως η Κύμη,
με προστατευόμενης ονομασίας σύκο
να μην τυποποιεί μαρμελάδα,
 η δε φετινή συγκομιδή να καταλήγει
 -στη καλύτερη περίπτωση-
 τροφή για ζώα;;;;

Το λεγόμενο τώρα
 ¨σχέδιο Β¨
έχει και συνέχεια:
Ο καταψύκτης πάλι πρωταγωνιστής.
Από  αυτόν θα βγάζω τον χειμώνα...

...θα το στρώνω σε ταψιά με λαδόκολλα...
...για να το στεγνώσω στη τζακόσομπα...
...για τις πρωτοχρονιάτικες ευχές μας... 
με τις συγκεντρωμένες γεύσεις,τα χρώματα και τα αρώματα
του ¨ δικού μας¨  καλοκαιριού...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εμβολιασμός συκιάς(Νο 2).

Μπόλιασμα ελιάς Σεπτ-Οκτ (με ενοφθαλμισμό)

Η άσπερμη ποικιλία ¨ Αττική ¨.